HTML Elementen

HTML <object> align attribuut

  • Het align attribuut bij het <object> element is verouderd, er wordt aangeraden deze te vermijden.
  • Het align attribuut specificeert de horizontale en verticale uitlijning van een object t.o.v. de omliggende elementen.
  • Het <object> element is een inline element (het voegt geen nieuwe lijn toe), wat wil zeggen dat er tekst en andere elementen rond kunnen worden geplaatst.
    Daarom is het soms nuttig de uitlijning te specificeren.

Attribuut voorbeeld

<html>
<body>

<object data="html-totaal3.jpg" align="middle"></object>
<object
data="html-totaal3.jpg" align="top"></object>
<object
data="html-totaal3.jpg" align="bottom"></object>
</body>
</html>

Object met align="middle"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat.

Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur.


Object met align="top"

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit.  Vivamus libero leo, pellentesque ornare, adipiscing vitae, rhoncus commodo, nulla.

Object met align="bottom"

Fusce quis ipsum. Nulla neque massa, feugiat sed, commodo in, adipiscing ut, est.    In fermentum mattis ligula. Nulla ipsum. Vestibulum condimentum condimentum augue.

naar boven 

Verschil HTML - XHTML

Het align attribuut van het object element is verouderd en wordt NIET ondersteund in HTML 4.01 Strict / XHTML 1.0 Strict DTD.

nota

Niet elke browser geeft de mogelijkheden op dezelfde manier weer, in de browser van uw bezoeker kan de pagina er dus even anders uitzien !

Als bij gebruik van één van de mogelijkheden voor de verticale uitlijning de na het object volgende inline inhoud langer is dan naast het object op één regel past, dan wordt de resterende inhoud op de volgende regel(s) onder het object geplaatst !

Bij het gebruik van de mogelijkheden voor de horizontale uitlijning worden naast het object zoveel regels geplaatst als de hoogte van het object toelaat. De volgende regels lopen ook onder het object door !

Attribuut waarde

Waarde Beschrijving
left Het object wordt op de eerste open ruimte aan de linker kantlijn geplaatst en de overige inhoud wordt langs de rechterzijde van het object uitgelijnd.
right Het object wordt op de eerste open ruimte aan de rechter kantlijn geplaatst en de overige inhoud wordt links daarvan langs de linker kantlijn uitgelijnd.
middle De basislijn van de regel wordt in lijn geplaatst met het midden van het object.
top De bovenkant van het grootste item op de regel (dat kan zowel een letter zijn als andere inline inhoud, bijvoorbeeld een tweede object) wordt in lijn geplaatst met de bovenzijde van het object.
bottom De basislijn van de regel wordt in lijn geplaatst met de onderzijde van het object (dit is de standaardwaarde).

naar boven 

Opbouw

<object align="waarde">• • • </object>
tip

Maak gebruik van CSS om de uitlijning van objecten te bepalen !

  Syntaxis: <object style="float:right">

Browser ondersteuning

Internet Explorer Firefox Chrome Opera Safari

  • Het <object> align attribuut is verouderd maar wordt nog steeds ondersteund door de bekende browsers.
  • Omdat oudere browsers stijlen niet ondersteunen, blijft het gebruik van afgekeurde elementen en attributen voorlopig toegestaan.
naar boven naar boven naar border attribuut
naar boven naar het object border attribuut